SER-Zeeland

De SER-Zeeland heeft tot doel om de (provinciale) overheid op sociaal-economisch terrein te adviseren door:

  • het gevraagd en uit eigen beweging uitbrengen van adviezen aan overheden,
  • het plegen van overleg met overheden en andere in aanmerking komende organisaties,
  • het ontwikkelen van initiatieven. 

 

SER-Zeeland beëindigt economische advisering aan Provincie

 

Het bestuur van SER-Zeeland heeft onlangs gedwongen gezien te besluiten om de Stichting SER-Zeeland per 30 juni a.s. te beëindigen. De directe aanleiding van dit besluit is het feit dat VNO-NCW Zeeland haar lidmaatschap van SER-Zeeland heeft opgezgd. Daardoor kan niet langer meer voldaan worden aan de voorwaarde van een paritaire (gelijke) samenstelling van de Raad wat betreft het aantal leden van de Zeeuwse werkgeversorganisaties enerzijds en het aantal leden van de werknemersorganisaties anderzijds. Alle overige deelnemende sociale partners, te weten ZLTO Zeeland, FNV, CNV en De Unie, wilden de samenwerking binnen SER-Zeeland wel graag voortzetten.

Download hier het volledige persbericht

 

De landelijke en regionale SER’en op werkbezoek in Zeeland

Op vrijdag 22 november jl. was SER-Zeeland gastheer van het tweejaarlijkse werkbezoek van de landelijke en de vier regionale SER’en. In totaal een kleine veertig bestuurders van de SER’en en een tiental Zeeuwse genodigden spraken in Restaurant en Partycentrum Landlust over een aantal actuele onderwerpen op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en scholing. Onder de deelnemers was ook Mariëtte Hamer, voorzitter van de landelijke SER.

In het ochtenddeel van het programma stond het onderwerp “energietransitie” centraal. In het bijzonder ging het om de vraag hoe in de verschillende regio’s voldoende gekwalificeerde arbeidskrachten gevonden kunnen worden om de verduurzaming van de energievoorziening te realiseren. In alle regio’s is momenteel sprake van een gespannen arbeidsmarkt, terwijl de energietransitie juist vraagt om extra personeel.

Lees meer >

 

>> Download hier de SYLLABUS Werkbezoek aan Zeeland van de provinciale SER’en & SER Nederland

 

SER-Zeeland brengt advies uit over de effecten van de toenemende robotisering voor de Zeeuwse economie

In opdracht van SER-Zeeland heeft HZ University of Applied Sciences onderzocht hoe Zeeuwse ondernemers beter in kunnen spelen op de kansen van robotisering. Op maandag 17 december jl. zijn de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd in het Provinciehuis te Middelburg. 
Luit Ezinga, voorzitter van SER-Zeeland, heeft de eerste exemplaren van het rapport “Kansen van robotisering voor Zeeland” aangeboden aan Jo-Annes de Bat, Gedeputeerde voor o.a. Economie van de Provincie Zeeland. Ook aan Eric de Ruijsscher, voorzitter van de Economic Board Zeeland, is het rapport overhandigd. 

Luit Ezinga licht het advies van SER-Zeeland toe over de kansen van robotisering voor Zeeland.

 

Luit Ezinga (rechts) overhandigt het rapport aan Jo-Annes de Bat (links) en aan Eric de Ruijsscher (midden).

 

 

SER-Zeeland organiseerde succesvolle bijeenkomst over “Kansen voor MKB-ondernemers en werknemers door het Zeeuws Energieakkoord!”

 

De Klimaatafspraken van Parijs hebben tot gevolg dat ook in Nederland de CO2-uitstoot flink moet worden teruggebracht. Ook Zeeland zal daaraan haar steentje bij dienen te dragen. Daarom worden op Zeeuws niveau plannen opgesteld om tot de gewenste verlaging van de uitstoot te komen. Dat biedt kansen voor ondernemers en werknemers, want uitvoering van deze plannen brengt veel werk(gelegenheid) met zich mee. Denk hierbij aan het energiezuiniger maken van woningen en bedrijfsgebouwen, aan de aanleg en het onderhoud van windparken en zonnepanelen etc. Tegelijkertijd kan de energietransitie pas slagen als ondernemers bereid zijn om uitvoering te geven aan de vele maatregelen en projecten, die daarvoor gerealiseerd dienen te worden.

 

Om ondernemers en werknemers te informeren over de kansen van het “Zeeuwse Energieakkoord” heeft SER-Zeeland op woensdag 31 oktober jl. een side-event georganiseerd. Dit event vond plaats direct voorafgaand aan een bijeenkomst over het Zeeuws Energieakkoord met Ed Nijpels in Cinecity in Vlissingen.

Ongeveer 70 bezoekers, vooral afkomstig uit het Zeeuws bedrijfsleven, hebben deelgenomen aan het side-event.

Het programma zag er als volgt uit:

 

Programma:

Opening door Luit Ezinga, voorzitter SER-Zeeland

 

Vier pitches van maximaal 5 minuten:

  • Kansen van de energietransitie voor MKB-ondernemers en werknemers (spreker: Dorine Peters, procesmanager gebouwde omgeving),
  • Wat hebben MKB-ondernemers nodig om deze kansen te benutten? (spreker: Mark-Jan Koldijk, algemeen directeur DWT Groep),
  • Onderwijs en scholing: mogelijkheden voor om- en bijscholing en voor beroepsopleidingen (spreker: Veronique van de Reijt, ROC Scalda),
  • Mogelijkheden voor duurzame inzetbaarheid (spreker: Ruud van den Bergh, landelijk bestuurder FNV-Metaal), 

 

Interactieve sessie met aanwezige ondernemers en werknemers o.l.v. Ira von Harras en Neldes Hovestad (beiden leden van SER-Zeeland).

Conclusies en sluiting door voorzitter SER-Zeeland.

Er zijn powerpoint-presentaties beschikbaar van de drie eerstgenoemde pitches. Ook is er een samenvatting met de belangrijkste resultaten van de interactieve sessie beschikbaar. Indien u daarvoor belangstelling heeft, kunt u dat kenbaar maken via info@serzeeland.nl. U ontvangt dan van ons de gevraagde informatie.

Informatie over het Zeeuws Energieakkoord vindt u ook op www.zeeuwsenergieakkoord.nl

Pagina 1 van 19  > >>

11 april 2022
Het faciliteren van het hybride werken door de Rijksoverheid draagt bij aan een betere spreiding van wonen en werken over Nederland. Enerzijds zal dit leiden tot minder druk en congestie in de Randstad, anderzijds zorgt het voor een boost van de vitaliteit en leefbaarheid van de gebieden buiten de Randstad. Vooral regio’s met een krimpende bevolkingsomvang kunnen profijt trekken van het meer hybride werken. Daarvoor is wel nodig dat er in deze gebieden onder andere (meer) woningen gebouwd kunnen gaan worden, die aansluiten bij de woonwensen van deze nieuwkomers. Dat is één van de adviezen van de regionale SER’en van Noord-Brabant, Noord-Nederland, Overijssel en Zeeland in een brief van begin dit jaar aan de landelijke SER.
23 december 2020

In de concept-Zeeuwse Omgevingsvisie 2021 is er veel aandacht voor de woningvoorraad. Daarbij gaat het vooral om het toekomstbestendig en CO2-neutraal maken van de bestaande Zeeuwse woningen. Dat is op zich begrijpelijk, omdat Zeeland beschikt over een relatief verouderd woningbestand, dat nog onvoldoende geïsoleerd is en vaak niet meer aan de huidige kwaliteitseisen voldoet. Omdat de Provincie Zeeland echter uitgaat van een maar zeer beperkte bevolkingsgroei in de komende jaren, krijgt groei van het aantal woningen een (te) lage prioriteit. SER-Zeeland roept de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten daarom op om meer ambitie te tonen, een actief woningbouwbeleid te voeren en meer woningen te bouwen.