Actueel

Advies inzake het ontwerp-Omgevingsplan 2012 - 2018 (8 mei 2012)


De zeehavens van Vlissingen-Oost en Terneuzen behoren volgens het provinciale Omgevingsplan tot de economische kerngebieden van Zeeland. Om die rol te kunnen vervullen zullen heldere en consistente keuzes gemaakt moeten worden ten aanzien van ontwikkelingen in deze zeehavengebieden. Compromissen zullen nooit optimaal werken. Daarom ook is vaststelling van de beschikbare milieuruimte voor de diverse bedrijventerreinen dringend nodig omdat dat duidelijkheid geeft aan bestaande en nieuwe ondernemers. Dat schrijft SER-Zeeland in haar advies aan het College van Gedeputeerde Staten over het ontwerp-Omgevingsplan 2012 - 2018.

Los van een aantal opmerkingen die zij heeft bij enkele onderdelen van het ontwerp-Omgevingsplan kan SER-Zeeland van harte instemmen met de inhoud van dit plan. Het provinciale beleid op het gebied van ruimte, milieu en water kan bijdragen aan economische groei, ontwikkeling en innovatie in Zeeland. Dat is nodig om onze welvaart te behouden en niet in een achterstandspositie ten opzichte van omliggende gebieden te raken.

Al een aantal jaren wordt er in Midden-Zeeland gezocht naar een nieuwe locatie voor watergebonden bedrijvigheid. Ondanks de toenemende vraag naar zo'n bedrijventerrein, is er helaas nog steeds geen zicht op een locatie. SER-Zeeland adviseert om hier op korte termijn komaf mee te maken.

SER-Zeeland onderschrijft het provinciale beleid ten aanzien van de detailhandel. Zeker in een periode dat de detailhandel het erg moeilijk heeft (o.a. door de groei van de Internetverkopen), moet terughoudend omgegaan worden met het ontwikkelen van nieuwe detailhandelslocaties buiten binnensteden en winkelcentra. Alleen voor zeer specifieke branches is ruimte op zgn. perifere locaties. De realisering van leisurevoorzieningen mag geen argument zijn voor het toestaan van detailhandel op perifere locaties.

Volgens SER-Zeeland is er nu een grote economische noodzaak dat recreatie-ondernemers gestimuleerd worden om te investeren in kwaliteitsverbetering van hun bedrijf. Dat zorgt voor een extra impuls van de recreatie aan de regionale economie. Daarin past geen vereveningsheffing voor investeringen in de ruimtelijke kwaliteit meer. SER-Zeeland zou dan ook graag zien dat deze heffing, die een aantal jaren geleden is ingesteld wordt beëindigd.