Actueel

Advies inzake nota provinciaal energiebeleid 2013 – 2015


Het instellen van een Zeeuws kennis- en expertiseloket waar woningbezitters objectief en deskundig advies kunnen inwinnen, zou een flinke impuls kunnen geven aan energiebesparing in en aan woningen. Plaatselijke initiatieven van groepen van bewoners in de vorm van bijvoorbeeld lokale energiecoöperaties kunnen hiermee verder geholpen worden. Door particuliere woningbezitters te “ontzorgen” zullen deze eerder overgaan tot het doen van investeringen. Dat is niet alleen goed voor het milieu en de CO2-reductie, maar levert ook werkgelegenheid op in het Zeeuwse midden- en kleinbedrijf en vooral in de bouwsector. SER-Zeeland pleit ervoor dat de provincie in overleg met de Zeeuwse gemeenten en met de branche-organisaties in de bouw hierin het voortouw neemt.

 

Daarvoor pleit SER-Zeeland in haar advies over de provinciale nota “Energie als stuwende kracht!”. Hierin geeft het dagelijkse provinciebestuur aan hoe zij meer duurzame energie-opwekking in de provincie wil bevorderen. Kort gezegd wil de Provincie Zeeland vooral duurzame energieprojecten en -ontwikkelingen stimuleren, die ook bijdragen aan meer werkgelegenheid, meer economische groei en meer innovatiekracht van de Zeeuwse economie. Tegelijkertijd heeft de Provincie Zeeland hiervoor slechts beperkte mogelijkheden. Zo heeft de provincie maar een bedrag van € 1,2 miljoen voor een periode van drie jaar beschikbaar voor het energiebeleid.  

De energiesector is erg in beweging. Ontwikkelingen volgen elkaar erg snel op. De snelle opkomst van schaliegas in Amerika leidt ertoe dat de prijzen van kolen onder druk komen te staan en dat het in Europa aantrekkelijker wordt om kolencentrales te bouwen. Dit leidt tot een grotere uitstoot van CO2, terwijl het juist de bedoeling is om de CO2-emissies terug te dringen. Zo heeft Nederland de ambitie om in 2020 16% van de energie duurzaam op te wekken, in 2050 moet zelfs alle energie-opwekking duurzaam zijn. Dat is een grote uitdaging, gelet op het feit dat in 2012 er nog maar sprake is van 4% duurzame energie.  Zeeland is een energie-intensieve provincie: niet alleen in de zin dat Zeeland al veel jaren per saldo een energie-exporterende provincie is, maar ook in de zin dat de procesindustrie in Zeeland erg energie-intensief is. De mondiale en landelijke ontwikkelingen zullen grote invloed hebben op de energie- en industriële sector in onze provincie.

Gelet op het beperkte budget dat voor energie beschikbaar is in relatie tot de economische belangen die in Zeeland in het geding zijn, adviseert SER-Zeeland de provincie om aansluiting te zoeken bij landelijke en Europese beleid en middelen. Door slimme koppelingen te leggen met bijvoorbeeld Europese “potjes” kunnen initiatieven en projecten in Zeeland sneller van de grond komen. Ook het meer aanhaken bij het nationale beleid voor de Topsector Energie biedt kansen voor Zeeuwse projecten, zoals de ombouw van de kolencentrale van de EPZ tot een centrale die op het stoken van biomassa is gebaseerd. Andere interessante Zeeuwse projecten zijn een getijdencentrale in de Brouwersdam en een windenergieproject op Zee. Ook voor deze projecten zijn landelijke en/of Europese subsidies noodzakelijk.