Actueel

Advies over Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland


Met ingang van 1 januari 2014 zullen veel Zeeuwse ondernemers te maken gaan krijgen met de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD-Zeeland). Vanaf die datum neemt deze Uitvoeringsdienst de verantwoordelijkheid over van de Provincie Zeeland, de Zeeuwse gemeenten en het Waterschap voor de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving op milieugebied. RUD-Zeeland is ingesteld om (milieu-)vergunningen sneller en beter te verlenen en de handhaving van vergunningen beter te stroomlijnen. SER-Zeeland is blij met deze stap naar meer samenwerking die de Zeeuwse overheden hebben gezet, omdat die zorgt voor kortere procedures en minder kosten voor ondernemers.

 

Niettemin vindt SER-Zeeland het jammer dat de Zeeuwse gemeenten hun taken op het gebied van het verlenen en het handhaven van bouwvergunningen niet aan RUD-Zeeland hebben overgedragen. Daardoor wordt in Zeeland niet bereikt dat de dienstverlening aan het bedrijfsleven maximaal wordt verbeterd, zoals door de betreffende wet wordt beoogd. Zeeuwse ondernemers zullen daarom vanaf volgend jaar nog steeds bij meerdere loketten terecht moeten voor hun vergunningen. SER-Zeeland vindt dat een gemiste kans.

Daarnaast vraagt SER-Zeeland aan het bestuur van RUD-Zeeland expliciet aandacht voor het belang van een optimale dienstverlening aan de ondernemers: vanaf de start zal de ambitie moeten zijn dat de ondernemer beter en sneller geholpen wordt dan thans het geval is. Het mag geen excuus zijn dat door kinderziekten of opstartproblemen van RUD-Zeeland de dienstverlening onder druk komt te staan.

De verwachtingen ten aanzien van RUD-Zeeland zijn hooggespannen. Het is juist het bedrijfsleven geweest dat er bij de landelijke overheid op heeft aangedrongen dat er één omgevingsvergunning komt in plaats van meerdere vergunningen van verschillende overheden. Ook door stroomlijning van de handhaving kunnen de kosten voor ondernemers tot een minimum beperkt blijven. Na 1 januari a.s. zal RUD-Zeeland deze verwachtingen moeten waar maken. Daarom adviseert SER-Zeeland om over circa twee jaar een evaluatie van de Uitvoeringsdienst te houden. Daaruit moet duidelijk worden of de doelstellingen wat betreft een snellere en betere vergunningverlening, kortere procedures en minder Zeeland, administratieve lasten voor ondernemers daadwerkelijk gerealiseerd zijn.